יעדים בגרמניה

וורמס גרמניה

בוורמס גרמניה (Worms)  היה קיים ישוב עוד לפני התקופה הרומית, והיא נמצאת ברשימת הערים העתיקות ביותר באירופה. הרומאים כבשו את העיר בשנת 14 והקיפוה בחומה ובכרמי ענבים. החל מהמאה השביעית נוהלה העיר על ידי בישופים. ימי הביניים היו סוערות במיוחד.

בוורמס התחיל מאבק האינווסטיטורה בשנת 1075 בין הקיסר והאפיפיור סביב נושא מינוי הבישופים. בשנת 1122 נחתם הסכם וורמס, ששם קץ למאבק זה. לכאן גם הגיע ב-1521 מרטין לותר, כדי להשפט בפני המלך, ולהגן על דעותיו והאשמותיו על השחיתות הכנסייתית. העיר הפכה “חילונית” רק בתחילת המאה ה-19.

אטרקציות טיול מומלצות בוורמס

להלן האטרקציות המרכזיות שיש לעיר להציע:

בית הקברות האדמה הקדושה

בית הקברות היהודי העתיק ביותר באירופה. מצבות מהמאה ה-12 פרוסות על פני שטח גדול בין עצים. ניתן לראות את קבריהם של עשירים, קברי משפחות, לצד קברים של פשוטי העם. בסמוך לכניסה קברו של המהר”ם רבי מאיר בן ברוך (1215 – 1293) מכוסה בפתקי בקשות. נוגע בקברו קבר נוסף, קברו של אלכסנדר ווימפן, היהודי העשיר שפדה את גופת המהר”ם מהשבי. מסופר שאותו ווימפן מסר את רוב רכושו למטרה זאת, ולכן נקבר לצידו.

רחוב היהודים

מביקור ברחוב היהודים: בית הכנסת, בית המדרש ומקווה הטהרה, לא ניתן ללמוד על הפרעות והחורבן לאורך ההיסטוריה. בית הכנסת העתיק, שעלה בלהבות ליל הבדולח, הוקם ושוקם מהריסותיו. בסמוך לו, בית המדרש ובו מוזיאון קטן, וכן מקווה הטהרה, שקיבל את מימיו מהנהר ונותר בשלמותו מהמאה ה-12.
שעות פתיחת המתחם: ימים ג’ – א’ 12:00 – 14:00.

קתדרלת פטר הקדוש

Wormser Dom – אחת הקתדרלות הרומנסקיות החשובות באירופה נבנתה על בסיסה של כנסיה קטנה שנבנתה במאה השביעית.

הקתדרלה נבנתה לאורך שנים רבות, ויש בה יצוג לכל סגנונות הבניה, החל מסגנון רומנסקי מוקדם, עובר דרך סגנון גותי ובארוק.

כנסיית סנט פול

Kirche St. Paul – הכנסיה חגגה בתחילת המילניום (2002) אלף שנות פעילות. החזית מחזירה אותנו הישר למאה ה-13, אז נבנה הגג עם כיפת האבן המחודדת, ושני הצריחים בעלי כיפות עגולות בסגנון ביזנטי. גם בכנסיה זו, כמו בכנסיית סנט פטר, יש ייצוג לסגנונות השונים.

שער רש”י

Raschi Tor – ליד בית הכנסת שנמצא בעיר נמצא השער של רש”י בין גדול התורה.

השער עם השנים נהרס מעט ובוצע שחזור שלו בתחילת שנות ה-1900.

מקום מיוחד ומעניין של תחילת דרכו של בין גדולי התורה אי פעם.

מלונות בוורמס ולינה מומלצת

העיר מציעה שלל מקומות לינה ונחמד מאוד לבלות בה לילה או שניים, להסתובב בשווקים.
הבאנו לכם כמה דילים שווים במיוחד למלונות בעיר עם מסננים של מחיר והמלצות בתקציבים לכל כיס דרך הקישור המצורף:Booking.com

יהדות העיר

אותנו העיר מעניינת במיוחד בשל הקהילה המפוארת שפעלה כאן מעל 1,000 שנים. ורמיזא היתה אחת משלוש קהילות שו”ם :שפיירא, ורמיזא ומגנצא שעל הריין ושהיו מרכזי התורה באשכנז. על העיר קיימות עדויות ותעודות כמו גם סיפורים ובעיקר סיפורי גבורה וניסים. הסיפורים האלה הם ללא ספק תולדה של הגזירות, הפרעות, הגירושים וההרג שהיה מנת חלקם של היהודים, בעיקר בימי הביניים. אחד הסיפורים שאכן קרו בקהילות שו”ם הוא הסיפור הנורא על רבי אמנון ממגנצא מחבר “ונתנה תוקף”.

הסיפור מתוארך לשנות העשרים של המאה ה-11. פעם אחר פעם הוזמן ר’ אמנון אל הבישוף, שראה בו דמות לשיחות פילוסופיות, אך גם לחץ עליו שוב ושוב להמיר את דתו. באחת ההזמנות סירב ר’ אמנון להגיע לפגישה, והעונש הנורא היה שהבישוף ציוה לקצוץ את אצבעות ידיו ורגליו. בראש השנה ביקש ר’ אמנון הגוסס להילקח לבית הכנסת לתפילה שם רצה לקדש את היום, באמירת התפילה הנוראה “ונתנה תוקף קדושת היום, כי הוא נורא ואיום…” ובתום התפילה מת.

בורמיזא לימד רש”י (1040 – 1105), שפרט להיותו גדול פרשני המקרא והתלמוד, היה גם כורם ויינן במקצועו. פרט לרש”י פעלו בעיר תלמידי חכמים נוספים כמו הרשב”ם וכן רבנו תם, נכדיו וממשיכי דרכו. על בנותיו של רבנו תם מסופר כי הקפיד ללמדן תורה, וכי הן היו בעלות ידע נרחב ו”תלמידות חכמים”.
המהר”ם, מגדולי רבני אשכנז, אמנם לא חי בוורמס, אך נקבר בה. הוא חי בעיר רוטנברג במאה ה-13. משגברו הרדיפות עזב את עירו, נתפס והושם בכלא. הקיסר דרש כופר לשחרור, והמהר”ם אסר בכל תוקף לפדותו בכסף, שמא תהפוך הסחטנות לשיטה, כפי שכתוב במסכת גיטין, “אין פודין את השבויים יתר על כדי דמיהן, מפני תיקון עולם”. הוא היה בכלא עד סוף ימיו, שבע שנים לאחר שנכלא. גופתו נפדתה בכסף רב רק לאחר 14 שנים.

 

צילום תמונה ראשית – –Kuebi  דרך אתר ווקימדיה.

דרגו את הפוסט post

כתבות אחרונות

כדי לראות גם
Close
Back to top button