מקסיקו

מקסיקו היא מדינה ביבשת צפון אמריקה שבדרך כלל נכללת בטיול במרכז אמריקה. זו מדינה הממזגת בין תרבויות עתיקות, הרי געש מושלגים, מדבריות וחופים טרופיים שטופי שמש, ארץ מגוונת להפליא. אתרי נופש המוניים וזוהרים ולמולם שכונות עוני ועליבות משוואת מתקיימים בהרמוניה שלעיתים מסוכנת.

זו מדינה הררית, ובה שני רכסים המתנשאים מצפון לדרום ויוצרים סדרה של רמות מרכזיות רחבות המכונות אלטיפלאנו סנטראל (Altiplano Central), בדרום מתנשא הרכס הנקרא סיירה מאדרה דל סור (Sierra Madre del Sur) על פני המדינות גררו (Guerrero) ואואחאקה (Oaxaca), עד למיצר היבשה טאאואנטפק (Taaoantfk). מהמיצר נמתחת רצועה צרה של אזורי שפלה לאורך חופי האוקיאנוס השקט, דרומה עד גואטמלה. על מישורים אלה חולשות רמות צ’יאפאס (los niveles de Chiapas)  ההופכות ליער גשם טרופי ומהביל, שנמתח עד צפון גואטמלה; אולם מתבצעת במדינה כריתת יערות מסיבית הגורמת להכחדת היערות הטרופים. חצי האי יוקאטאן (Yucatán) הוא ערבה טרופית משם משתרע אזור צחיח ומדברי. במקסיקו חיים כ 1,040 מיני ציפורים ו 990 זוחלים ודו חיים, כ 440 מיני יונקים וכ 27,000 מיני צמחים.

גבולות:

  • ממזרח: מפרץ מקסיקו והים הקריבי.
  • ממערב: האוקיינוס השקט.
  • מדרום מזרח: גואטמלה ובליז
  • מצפון: ארצות הברית

אקלים ועונה מומלצת:

מזג האוויר במקסיקו משתנה בהתאם לטופוגרפיה: חם ולח לאורך מישור החוף, ואילו בפנים הארץ ובגובה רב נוח ומתון יותר. העונה החמה והגשומה חלה בחודשים מאי עד אוקטובר, חודשים חמים וגשומים ביותר ברוב חלקי המדינה הם מיוני עד ספטמבר. באזורי החוף הנמוכים יורדים משקעים רבים יותר מאשר באזורים הגבוהים של פנים הארץ. בחודשים דצמבר עד פברואר בדרך כלל קריר יותר ורוחות הצפון מקררות מאוד את פנים הארץ, לעתים עד לקור מקפיא עצמות.

למתכננים טיול במקסיקו – לקחת בחשבון שיולי-אוגוסט זו שיא עונת התיירות, אתרי הנופש לאורך החופים מלאים וצפופים. החודשים אוקטובר עד מאי הם הנעימים ביותר לביקור, כיוון שמזג האוויר יבש למדי ועדיין חמים. דצמבר עד פברואר הם החודשים הקרים ביותר ובפנים הארץ הטמפרטורות צונחות מאד.


אוכלוסיה:

במקסיקו חיים קרוב ל 114 מליון תושבים.

דת:

יותר מ-95% מתושבי המדינה הם קתולים מוצהרים. העמים הילידיים גם הם נוצרים ברובם, אבל גרסותיהם לנצרות כוללות שילוב עם אמונותיהם העתיקות, והאמונה באלים הפגאניים מתקיימת במקומות רבים לצד השילוש הנוצרי וכל הקדושים . מאז 1531, סמלה המובהק ביותר של הכנסייה במקסיקו הוא פסלה של מריה החומה מגואדאלופה (Guadalupe), שנחשבת למקשרת בין הדת הקתולית לבין האמונות האינדיאניות.

שפה:

ספרדית היא השפה העיקרית המדוברת במקסיקו, אבל הספרדית המקסיקנית שונה מזו של ספרד במבטא, וגם במילים אינדיאניות רבות שאומצו לתוך השפה. כחמישה מיליון איש במקסיקו דוברים כ-50 שפות אינדיאניות שונות וכ 15% מהאינדיאנים לא מדברים כלל ספרדית.

אשרות:

ישראלים אינם זקוקים לאשרה כדי לבקר במקסיקו ולשהות בה עד 90 יום, אבל צריך לקבל “כרטיס תייר” מהממשלה המקסיקנית, ניתן לקבלו בשגרירויות או במעברי הגבול. אם אתם נכנסים למקסיקו מגואטמלה או מבליז, ייתכן שכרטיס התייר שלכם יוגבל ל-15 יום בלבד.


הגעה:

  • טיסות: רוב המבקרים טסים למקסיקו, וטיסות זולות יחסית מגיעות לכאן מקנדה, מהקאריביים, ממדינות אמריקה הלטינית ומארצות הברית. חברות התעופה הגדולות ביותר של מקסיקו הן Aeromexico ו-Mexicana, מס נסיעות מוטל על כל הרוכשים כרטיס טיסה במקסיקו.
  • מעברי גבול למקסיקו :
  • מארצות הברית ניתן להיכנס למקסיקו ברכב, באחד מ-20 מעברי הגבול הרשמיים, אוטובוסים מארצות הברית מגיעים לגבול ומשם ממשיכים באוטובוסים מקסיקניים.
  • מעברי הגבול בין מקסיקו לבין גואטמלה יש שלושה מעברי גבול (במכונית וברכבת).
  • יש גם שני נתיבי ג’ונגל לא ממופים ומסוכנים למדי, שעוברים בדרכים צדדיות וכרוכים בשיט על בנהר. נתיב אחד מגיע מטיקאל שבגואטמלה ונכנס למקסיקו בקוראסאל (Corazal), ושני מגיע מפורס (Fores) שבאזור אל פטן בגואטמלה, ומסתיים בטנוסיקה (Tenosique) שבטבסקו (Tabasco). שני הנתיבים הללו עוברים גם בפלאנקה שבצ’יאפאס, יש לברר מהו המצב הביטחוני בצ’יאפאס לפני שמנסים לחצות את הגבול בדרך זו, יש גם נקודת מעבר אחת בין מקסיקו ובליז, סמוך לצ’טומאל (Chetumal) ולקוראסאל.

כסף:

המטבע נקרא פזו.

  • כרטיס אשראי – ניתן להשתמש בו כמעט בכל מקום.
  • עלות: הוצאותיכם בעת הביקור במקסיקו תלויות באזור שבו תבלו את זמנכם: הערים הגדולות ואתרי הנופש שלאורך החוף יקרים הרבה יותר מאזורי הכפר. תרמילאים שיטיילו גם בערים וגם בכפרים יוכלו להסתדר עם 25 דולר ביום, אבל בקושי רב. כדי ללון בנוחות יחסית, לאכול במסעדות ולנסוע בנוחות בתחבורה הציבורית, תוציאו כ-60 דולר ליום. עלות לחודש בסייפאס כ 700 $, באזור הקריבי העלות גבוהה יותר ומגיעה לכדי 1200 $
  • החלפת כספים: מומלץ להביא המחאות נוסעים בדולרים וגם דולרים במזומנים. מטבעות אחרים לא ממש שימושיים כאן, להחליף כסף תוכלו בבנקים או במשרדי חלפנות (Casas de Cambio), שימו לב לכך שהבנקים פתוחים בדרך כלל רק מ 9:00 או מ 10:00 עד 12:00 או עד 13:00. שערי החליפין משתנים מעט מבנק לבנק, בכרטיסי האשראי הבינלאומיים תוכלו לשלם בחברות התעופה, בסוכנויות להשכרת רכב ובמלונות ובמסעדות היקרים. באזורי התיירות המובהקים, כגון אקפולקו, קנקון (Cancun) וקוסומל (Cozumel), תוכלו לשלם בדולרים במלונות ובמסעדות (אבל שער החליפין לא יהיה לטובתכם). היו ערניים לכך שסמל הדולר משמש במקסיקו גם לסימון הפסו. לכן היזהרו ושימו לב. במקסיקו מוטל מע”מ בשיעור של 15%, ועל פי חוק חובה לכלול אותו במחיר הנקוב. הטיפים באזורי התיירות דומים לאלה הנהוגים בארצות הברית – 15-20 אחוז, ואילו מחוץ לאזורים אלה, די להשאיר טיפ בשיעור של 10% מהחשבון במסעדות בדירוג המחירים הבינוני או הגבוה, ואילו העובדים במסעדות הקטנות והזולות אינם מצפים לטיפ. לעמידה על המיקח תידרשו מול הרוכלים בשווקים ומול הנהגים של מוניות נטולות מונה, אבל לא צריך להגזים ולהפוך לתוקפנים. ארוחה זולה עולה כ-3-5 דולרים וחדר זול כ-8-15 דולר (במחירי 2010).
  • הערה – מי שמגיע עם סכום מעל 10,000 $ חייב להצהיר על כך.

לינה:

יש שפע מקומות לינה רובם נקיים מאוד ומסודרים.
עלויות באכסניות – חדר משותף ל 4-6 דיירים כ 8 $, באזור הקריבי המחירים עולים ומגיעים ל 10-12 $

אוכל:

אוכל מקסיקני טעים וזול, מי שאוהב אוכל מערבי, יש מקדונלד. בערים יש מרכולים בהם ניתן לרכוש מוצרי אוכל כמו אצלנו. מסעדות ובתי קפה יש בכל מקום.


תחבורה:

מסודרת ומגוונת כך שאין בעיה לנוע מאתר לאתר.

  • הטיסות בתוך מקסיקו כבר אינן זולות כל כך, אבל במקרים מסוימים הן בהחלט שוות את הכסף, בייחוד לנוכח החלופה, נסיעה ארוכה ומיוזעת באוטובוס. בשנים האחרונות הותירו חברות התעופה הגדולות את טיסות הפנים בידי חברות תעופה קטנות יותר, שלוחות הזמנים שלהן לא ממש קבועים וחלקן פושטות את הרגל בקצב מדאיג למדי.
  • האוטובוסים הם אמצעי התחבורה הנפוצים ביותר ורשת האוטובוסים ענפה. האוטובוסים הבינעירוניים נוחים למדי, ממוזגים ומהירים יחסית. האוטובוסים מחלקה ראשונה בהחלט מספקת ואין צורך לקנות כרטיסי “סופר” למיניהם. ניתן להזמין כרטיסים מראש בתחנות האוטובוסים אפילו ליעדים בהמשך הטיול, (הכי יעיל בעונה הבוערת). יש חברות וקווים שניתן לקבל הנחה על כרטיס לסטודנט. האוטובוסים המאספים מתפוררים ונטולי בלמי זעזועים, וחלקם בקושי סוחבים בדרכי העפר. קומביס (Combis), קולקטיבוס (Colectivos) ופסרוס (Peseros) הם כולם מיניבוסים המשמשים כתחבורה ציבורית מקומית על תקן של מוניות שירות.
  • הנסיעה במכונית במקסיקו היא דרך טובה להגיע לעיירות ולכפרים המבודדים יותר, למרות תנאי הכביש הקשים. במקסיקו סיטי מוגבלת תנועת המכוניות, כדי להפחית מזיהום האוויר, לוח הזמנים לשימוש במכונית מבוסס על הספרה האחרונה בלוחית הזיהוי.
  • מעבורות לנוסעים ולמכוניות מקשרות בין באחה קליפורניה לבין היבשת, ואחרות עושות את דרכן בין מקסיקו לבין איים הקאריביים איסלה מוחרס (Isla Mujeres) וקוסומל (<

הממשלה פועלת כיום בכיוון של הפרטת הרכבות במקסיקו, ושירות רכבות הנוסעים בקווים רבים אינו פועל עוד. הקווים שכן פועלים, בדרך כלל זולים יותר (ואיטיים הרבה יותר) מנסיעה באוטובוסים, אלא שאתם עלולים למצוא את עצמכם גם ברכבות נוחות למדי אבל גם ברכבות שהנסיעה בהן היא סכנת נפשות ממש. החדשות הטובות הן שמסילות הרכבת המרהיבה בקניון הנחושת, בין צ’יהואהואה (Tz’yahuahuah ) לבין לוס מוצ’יס הופרטה (Los Motz’is fue privatizada) עדיין פעילה.


תרבות:

למרות המורשת הקולוניאלית העשירה וסממני הקדמה, חיים במקסיקו עדיין יותר מ-50 עמים ילידיים נפרדים, שלכל אחד שפה משלו, וכולם משמרים שרידים מתרבותם המסורתית.

  • הפייסטאס – החגיגות העממיות התכופות של מקסיקו – תוססות וססגוניות מאוד, חלקן נמשכות ימים מספר ומוסיפות הרבה פלפל לחיים במדינה. כמעט כל חודש מתקיימים חג לאומי או חגיגה חשובה, ולאלה מוסיפה כל עיירה את יום חגו של הקדוש המגן עליה, נוסף על ירידים מקומיים. עונות השיא בתיירות הפנים הן סמאנה סנטה (Semana Santa )- השבוע הקדוש שלפני חג הפסחא, חג המולד ראש השנה, במועדים אלה בדרך כלל המלונות מלאים עד אפס מקום.
  • הקרנבל הינו גולת הכותרת לשמחה, נערך מדי שנה בסוף פברואר או בתחילת מרץ, ואורכו כשבוע, זוהי החגיגה הגדולה ביותר, המקדימה את 40 הימים של צום הלנט שלפני חג הפסחא.
  • יום המתים –  ב-1 וב-2 בנובמבר מתקיים ברחבי מקסיקו “יום המתים” – דיה דה לוס מוארטוס (Dia del los muertos) שבו מתייחדים עם הנפטרים. יום זה מציין את חזרתן של נשמות המתים אל הארץ, וזוהי הפייסטה האופיינית ביותר למקסיקו: במהלכה בונות משפחות מזבחות בבתים ומבקרות בבתי הקברות עם זרי פרחים, מתנות וקטורת, מנקות ומקשטות את הקברים, מעלות זיכרונות, שרות ואוכלות ושותות בניסיון ליצור קשר עם אבותיהן המתים, וכמעט בכל השווקים מציעים ממתקים בדמות שלד. משעות אחר הצהרים הפעמונים מצלצלים כל חצי דקה ומזמינים את המתים לבוא, הצלצולים נפסקים בבוקר למחרת.
  • בני שבט הטוטונאק מגדלים את צמח הווניל (מין סחלב מטפס), תבלין הווניל נחשב ליקר ובעל יכולת השפעה על חיי האהבה והרוגע, בחודש יוני חוגגים את סיום איסוף תרמילי הווניל בקרנבל מיוחד.
  • חגיגות העצמאות נערכות ב 16 לספטמבר, יום הכרזת העצמאות בשנת 1810.

בריאות:

הסכנות כאן הן כולרה, קדחת דנגי, דלקת הכבד, מלריה, פוליו, כלבת, טטנוס וטיפוס. יש להצטייד בערכת עזרה ראשונה מסודרת עם תרופות אישיות, לעשות את כל החיסונים בארץ ולא להסתמך על בתי חולים ומרפאות בכפרים, לזקוקים לבתי חולים בערים הגדולות, יש להיכנס לבתי חולים מערביים או בתי חולים גדולים שבהם בדרך כלל יש ציוד וטיפול טוב. זיהום האוויר במקסיקו סיטי כבד, בייחוד בחודשים דצמבר עד מאי. מומלץ לא לשתות מים מהברזים במיוחד בעיירות ובכפרים, לשתות מים מינרלים או לטהר את המים לפני השתייה.

בטיחות:

במקסיקו סיטי הגיעה רמת הפשיעה לשיעור מדאיג, תוך עלייה ברורה ברמת האלימות, הפשעים הנפוצים ביותר הם שוד מוניות, שוד מזוין, כייסות וחטיפת ארנקים, וגם מקרים רבים של תקיפות מיניות נגד נשים. באזורים אואחאקה (Oaxaca ) וצ’יאפאס (Chiapas) רמת האלימות גבוהה יחסית ומומלץ לוותר על הביקור בו, ואם תיסעו לשם בכל זאת, שמרו על ערנות ואל תחרגו ממסלול התיירים, באזורים אלה מומלץ לטייל בשלישיה ואף יותר.


תקשורת:

·אינטרנט – יש בשפע במרכזי התיירות ובערים הראשיות בקפה אינטרנט, קידומת האינטרנט של מקסיקו היא:

·טלפון –  קידומת הטלפון הבינלאומית של מקביקו היא: 52

·טלפון ציבורי – יש בשפע, חלקם בכרטיסי חיוג וחלקם במטבעות.

נציגות ישראל:

פרטי השגרירות במקסיקו סיטי:
כתובת:
Sierra Madre No. 215 Lomas de Chapultepec 11000 Mexico D.F. Mexico-City
דוא”ל: [email protected]
קבלת קהל: 09:00-12:00
טלפון: 52-55-52011500+
פקס: 52-55-52011555+

Back to top button