לונדון

לונדון – London

בירת הממלכה המאוחדת של בריטניה ושל אנגליה היא אחת הערים הגדולות והחשובות בעולם – לונדון.

היא העיר הגדולה באיחוד האירופי, מובילה עולמית בכל תחומי החיים, ומקור לחיקוי עבור מקומות ואנשים רבים. לונדון ידעה תהפוכות רבות במהלך ההיסטוריה, נצחונות ומפלות, שריפות ומגפות, אך עוצמתה התרבותית והחברתית הצליחה להאפיל על כל אלה, ולהפוך אותה לעיר החשובה שהיא מהווה כיום.

סיור בעיר

בעשר השנים שמתחילת המילניום התפתחתה לונדון מאד. לצד הבתים הקטנים המוקפים בגינות מטופחות, ולצד מבניה המרכזיים והמאסיביים, המעוטרים בסגנון הגותי ובסגנון הויקטוריאני, הוקמו מבנים משרדי זכוכית, המפגינים נוכחות בת זמננו. בין האטרקציות החדשות יחסית בעיר: לונדון איי, הדום, מוזיאון טייט מודרן, גשר המילניום, קו הרכבת התחתית ג’ובילי, ובנין העירייה החדש והמעוגל, הנמצא מצידו האחד של גשר הטאוור, כשמצידו השני, מוזיאון העיצוב, שבחזיתו ניצבת יצירה מודרנית בצורת ראש ענק המשתלב בין עוגני הספינות הפזורים על טיילת נהר התמזה.

לונדון היא עיר יקרה, המשדרת יוקרה ותרבות, ואין זה מקרי שנוהרים אליה תיירים רבים מרחבי העולם. העיר מציעה מגוון רב של אטרקציות ומקומות בילוי, ובמזג האויר הפכפך אך נעים לטיול. בעיר ניתן לבלות בתיאטרון, במופע מוזיקלי, בהצגה, בסרט – באחד מבתי הקולנוע הרבים שהעיר מציעה, במוזיאונים, בגלריות, באתרים מרתקים, בגנים מטופחים, בכיכרות וברחובות המעוטרים בפסלים וגינות ופינות חמד מרשימות, במרכזי קניות, בחנויות הרבות, בשווקים הרבים המציעים מגוון רב של מציאות, החל במזון וכלה בעתיקות, בבתי הקפה ובמסעדות, שמספרן ואיכותן גדל, גוון ושופר במהלך השנים.

אמנם מספר המבקרים בלונדון גדל בשנים האחרונות ומראה השתנה, אך סימני ההיכר הלונדוניים, שהפכו למותג, נותרו כהיו: אוטובוס הקומותיים האדום, הנע ברחבי העיר באיטיות רבה יותר, תיבת הדואר הגלילית האדומה, ואפילו תאי הטלפון המעוצבים נותרו אדומים ומציצים מכול פינה בעיר, וכמובן, הרכבת התחתית החורקת והמתישה.

גם האטרקציות הלונדוניות שופצו, ניצבות איתן ומושכות אליהן קהל מטיילים רב: ארמון באקינגהם וחילוף המשמרות, בנין הפרלמנט עם מגדל השעון, הנישא לגובה של מעל ל-106 מטר, גשר הטאוור עם המצודה שלצידו, גשר לונדון, גשר אלברט הכפול החריג במראהו בין הגשרים – גשר כפול שעליו מתוחים מיתרים לחיזוקים. בכיכר לסטר ניתן לרכוש כרטיסים מוזלים להצגות ומופעים, כיכר פיקדילי וכיכר טרפלגר מוצפות מטיילים.

מרכז העיר הוא “הסיטי של לונדון”, ומשמש למנהלה של העיר וכל המוסדות הפיננסים נמצאים בו. כשמסביב ל”סיטי” 32 רובעים (Boroughs), המפורסמים שבהם הם ווסטמינסטר, קנזינגטון, צ’לסי, קמדן, גריניץ’. בכל רובע יש מנהלת רשות מקומית, וכולם ביחד הם “לונדון רבתי”. מעבר ל-32 הרובעים נמצאים הפרברים, שאינם חלק מלונדון רבתי, אך הם חלק מהשטח. נהר התמזה חוצה את לונדון ומחלק אותה לצפון ולדרום.

היסטוריה של לונדון

תחילתה של לונדון בעיר הקדומה הרומית לונדיניום, שהוקמה בידי קלאודיוס כעיר נמל מסחרית בשנת 43 לספירה. במאה השניה לספירה, נבנתה בה חומת העיר, והיא הוכרזה כבירת מחוז בריטניה. העיר ננטשה על ידי הרומים, ובמאה ה-7 התיישבו בקרבת הסיטי הסקסונים, שכינו את עירם “לאנדנויטש”. רק במאה ה-9 התיישבו שנית בעיר הקדומה שננטשה על ידי הרומיים.

במאה ה-16 שלטה בעיר הבירה בעוצמה אליזבת ה-1. בין השנים 1837 – 1901 ידעה העיר פריחה בתקופה הויקטוריאנית והמהפכה התעשייתית. בהייד פארק נערכה תערוכה גדולה בשנת 1851, במטרופוליטן – תחנת הרכבת התחתית הראשונה נחנכה בשנת 1863. בשנות ה-60 של המאה העשרים הפכה לונדון לבירת הגל החדש של האופנה, המוסיקה והאמנויות.

העיר שרדה כמה אסונות כבדים שפקדו את העיר: המגפה השחורה במאה ה-14 קטלה 50 אחוז מהאוכלוסיה, מגפת הדבר של המאה ה-17 הרגה 110,000 תושבים, השריפה הגדולה של לונדון בשנת 1666 הותירה הרס רב במקום, מלחמת העולם השניה, בה הופצצה לונדון, הפצצות המחתרה האירית, גבו מחיר בנפש וברכוש.

תחבורה בלונדון

*נהגי מכוניות מכל הסוגים שנכנסים לתחום העומס (Congestion Zone) בימים ב’ – ו’ בין השעות 07:00 – 18:30, חייבים בתשלום אגרה של 8 פאונד ליום. אם האגרה לא משולמת עד 22:00 ביום הנסיעה, היא גדלה ל-10 פאונד. אם היא לא משולמת עד חצות, הנהג צריך לשלם קנס של 80 פאונד.

*כרטיס נסיעה יומי באוטובוס עולה 3.5 פאונד לכל היום, וניתן להשתמש בו החל מ-08:30. ניתן לרכוש אותו במכולות הפתוחות 24 שעות, ואין צורך לעמוד בתור. (לא מומלץ, כי התחבורה איטית מאוד – בזבוז זמן, רק אם רוצים לראות את העיר).

*כרטיסים משולב לנסיעה ברכבת התחתית ובאוטובוס – מומלץ מאוד כי מחיר הנסעה בלונדון יקר מאוד: באזור הקופה ברכבת התחתית תמצאו מפות חינם וחוברת הסבר מפורט לכרטיסים ברכבת התחתית. שימו לב שהמחיר נקבע ע”פ מספר הימים והאזורים המבוקשים. העזרו בכרטיסן שבקופת המכירות. יש ועדיף לרכוש כרטיס יומי העולה 5.60 ליש”ט (הוא משתלם יותר מכרטיס לשלושה ימים שמחירו עולה מעל 18 ליש”ט).

*כרטיס כניסה לאתרים ומוזיאונים: מומלץ רק למי שרוצה להכנס לאתרים ולמוזיאונים שבתשלום – שימו לב לפירוט וערכו חשבון כדאיות בהתאם לעלויות.
חשוב: הכניסה לכול המוזיאונים הלאומיים היא בחינם, התשלום בהם הוא רק לכניסה לתערוכות מיוחדות.

Back to top button