מונמארטר – מידע למטייל באיזור המיוחד של פריז שחובה להכיר ואטרקציות
תוכן עניינים
מונמארטר פריז
מונמארטר למטייל – סיור ומקומות שווים
אחרי שמציצים אל תוך הכנסיה ממהרים כולם אל כיכר טרטר (Place du Tertre) הסמוכה, המשמרת לכאורה את הניחוח הבוהמי של המקום: יושבים בה ציירי רחוב, ומעניקים לתיירים תחושה של בוהמה בפרוטה. התיירים ממלאים את בתי הקפה והמסעדות שסביב הכיכר ומרגישים פריס, בזוכרם שהנה כאן קרוב חיו ויצרו רנואר, ואן גוך וגוגן.
עוד אפשר לראות במונמרט את הכנסיה העתיקה ביותר בפריס, סן פייר דה מונמארטר (St. Pierre de Montmartre), הנחבאת לצידה של הסאקרה קר.
בכיכר אמיל גודו (Place Emile Goudeau) הנמצאת במורד הגבעה, אפשר לראות את הסטודיו המפורסם באטו לבואר (Bateau Lavoire), שדרכו עברו פיקאסו ובראק בעידן הקוביזם, מודליאני בסגנונו המיוחד, והמשורר גיום אפולינר, שיצר כאן את השירה הסוריאליסטית.
מכאן ואילך עוברים לאזור מפוקפק משהו, האוצר בתוכו את המולן רוז' (Moulin Rouge), שעדיין מעלה הצגות קברט במיוחד לתיירים, ואת כיכר פיגאל (Place Pigalle), הידועה מהשירים, שהיום שוקקת חיי לילה זולים כגון חנויות מין ומופעי מין.
אם אתם רוצים ממש לראות את העבר המפואר, המשיכו עד לבית הקברות של מונמארטר, שבו קבורים ברליוז, אופנבאך, דגה, ניז'ינסקי, טריפו ועוד רבים וטובים.
ההיסטוריה של מונמארטר – משכן האמנים
שמו של הרובע הציורי נובע מהמילים בלטינית "מונס מרטיס" (Mons Martis) – "הר מרס", על שם אל המלחמה הרומי. לאחר שהנצרות התפשטה, השם הוסב ל"מונס מרטיריום" (Mons Martyrium) – הר הקדושים המעונים, לאחר שהבישוף דניס (סן דני) הוצא להורג במקום במאה ה-3 לספירה.
במשך מאות שנים היה מונמארטר כפר קטן מחוץ לעיר פריז, המוקף כרמים ושדות. רק בשנת 1860 סופח רשמית לעיר כחלק מהרובע ה-18. הבידוד היחסי והשכירות הנמוכה משכו אליו אמנים רבים בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, והפכו אותו למרכז תרבותי ואמנותי תוסס.
בתקופת הזוהר של מונמארטר (1880-1920) חיו ויצרו בו אמנים דגולים כמו פיקאסו, מאטיס, רנואר, ואן גוך, טולוז-לוטרק ועוד רבים. הקברט המפורסם "לה שאט נואר" (החתול השחור) היה מקום מפגש לאינטלקטואלים ואמנים, וכאן התפתחו זרמים אמנותיים חדשניים כמו האימפרסיוניזם והקוביזם.
המולן רוז' (הטחנה האדומה) נפתח בשנת 1889 והפך לסמל של חיי הלילה הפריזאיים. אמנים כמו טולוז-לוטרק הנציחו את הרקדניות והאווירה במקום ביצירותיהם המפורסמות.
אתרים מרכזיים שלא לפספס במונמארטר
1. בזיליקת סאקרה קר
הבזיליקה המרשימה בסגנון ביזנטי-רומנסקי נבנתה בין השנים 1875-1914 כנדר לאומי לאחר התבוסה הצרפתית במלחמת פרוסיה. המבנה הלבן הבולט ממוקם בנקודה הגבוהה ביותר בפריז (130 מטר מעל פני הים) ומציע נוף פנורמי מרהיב של העיר. החלל הפנימי של הכנסייה מרשים לא פחות, עם הפסיפס המפורסם של ישו בתקרת האפסיס. הכניסה לבזיליקה חופשית, אך יש תשלום סמלי עבור הכניסה לכיפה ולקריפטה.
2. כיכר טרטר
מרחק הליכה קצר מסאקרה קר נמצאת כיכר טרטר המפורסמת – ליבו הפועם של מונמארטר האמנותי. הכיכר הקטנה מוקפת בתי קפה וציירי רחוב המציעים את שירותיהם לתיירים. למרות האופי המסחרי שלה כיום, הכיכר עדיין משמרת חלק מהקסם הבוהמי ההיסטורי.
3. לה מזון רוז
הבית הוורוד המפורסם שהיה בעבר ביתו של הצייר מוריס אוטרייו, וכיום מושך צלמים ואוהבי אינסטגרם. המבנה הציורי ממוקם ברחוב de l'Abreuvoir ומייצג את האסתטיקה הייחודית של הרובע.
4. מוזיאון דאלי
מוזיאון קטן המוקדש לאמן הסוריאליסטי סלבדור דאלי ומציג למעלה מ-300 יצירות מקוריות. המוזיאון ממוקם בכיכר Place du Tertre ומציג בעיקר רישומים, פסלים ותחריטים.
5. טחנות הרוח
בעבר היו במונמארטר עשרות טחנות רוח, אך כיום נותרו רק שתיים: המולן דה לה גאלט (Moulin de la Galette) והמולן רבל (Moulin Radet). המולן דה לה גאלט הונצח ביצירתו המפורסמת של רנואר "ריקוד במולן דה לה גאלט" משנת 1876.
6. בית הקברות מונמארטר
בית הקברות השלישי בגודלו בפריז, שנוסד בשנת 1825, הוא מקום מנוחתם של אמנים ואישים מפורסמים רבים, ביניהם הסופר אמיל זולא, הזמרת דלידה, הצייר אדגר דגה, המלחין הקטור ברליוז, הבמאי פרנסואה טריפו, והרקדן והכוריאוגרף ואצלב ניז'ינסקי.
7. המולן רוז'
אף שהמולן רוז' נמצא טכנית בשולי מונמארטר (באזור פיגאל), הוא קשור היסטורית לרובע. מועדון הקברט האיקוני שנפתח בשנת 1889 הוא אחד מסמליה הבולטים של פריז. כדאי לשקול לצפות במופע הקאנקאן המפורסם, אך יש להזמין כרטיסים מראש.
טיפים למטייל במונמארטר
מתי כדאי להגיע?
השעות המוקדמות של הבוקר (לפני 10:00) או שעות הערב המאוחרות הן הזמן הטוב ביותר לביקור במונמארטר, כאשר המקום פחות הומה תיירים. השקיעה מהמדרגות של סאקרה קר היא חוויה מיוחדת במינה. אביב וסתיו הם עונות נהדרות לביקור מבחינת מזג האוויר והנוף.
היזהרו מנוכלים
כמו בכל אזור תיירותי מרכזי, במונמארטר פועלים כייסים וקשרני צמידים (שיקשרו צמיד לידכם ואז ידרשו תשלום). היו ערניים במיוחד באזור המדרגות המובילות לסאקרה קר ובכיכר טרטר.
מסלול הליכה מומלץ
מסלול נהדר מתחיל בעלייה לסאקרה קר (רצוי בפוניקולר אם קשה לכם), המשך לכיכר טרטר, הליכה ברחובות הציוריים כמו רחוב Lepic ו-Avenue Junot, ביקור בטחנות הרוח, ולבסוף ירידה לכיוון המולן רוז'. המסלול אורך כ-3-4 שעות בהליכה נינוחה.
בתי קפה ומסעדות מומלצים
קפה דה דו מולן (Café des Deux Moulins): המקום שבו צולם הסרט "אמלי". נמצא ברחוב Lepic.
לה מזון רוז (La Maison Rose): בית קפה מפורסם בצבע ורוד עם אוכל צרפתי פשוט אך טעים.
לה קונסול (Le Consulat): בית קפה היסטורי עם מרפסת נהדרת לתצפית על הרובע.
לה פרטנסיה (Le Potencia): מסעדה ספרדית מצוינת במחירים סבירים.
לה בואם (La Bohème): מסעדה קטנה עם אווירה מקומית ומנות צרפתיות מסורתיות.
מידע שימושי – כתובת והגעה
כתובת והגעה:
ברגל: עליה של כ-270 מדרגות.
מטרו: תחנות Abbesses, Anvers ומ- Place St Pierre, יש לקחת את הפוניקולר אל קצה הגבעה.
קווי אוטובוס: 30, 31, 80, 85.
שעות פתיחה:
כנסיית סאקרה קר: 6:00-22:30 בכל יום
בזיליקת סאקרה קר (הכיפה): 8:30-20:00 (מאי-ספטמבר), 9:00-17:00 (אוקטובר-אפריל)
מוזיאון דאלי: 10:00-18:00 בכל יום
בית הקברות מונמארטר: 8:00-18:00 (מרץ-נובמבר), 8:00-17:30 (נובמבר-מרץ)
טיפ למטייל:
כרטיס ה-Paris Museum Pass כולל כניסה חופשית לכיפה של סאקרה קר. אם אתם מתכננים ביקור במספר אתרים בפריז, זה עשוי להיות חסכוני.