אנקרה

אנקרה – Ankara

אנקרה – בירת טורקיה היא בראש וראשונה העיר המזוהה ביותר עם אתא תורכ, אבי האומה התורכית והדמות הנערצת ביותר עד עצם היום הזה.

כמקום ישוב בלב רמת אנטוליה, ידעה אנקרה היסטוריה ארוכת ימים, וכמו ערים רבות בתורכיה, גם כאן נמצא עדויות וממצאים מעברה.

על מקור השם כמה גרסאות: יש אומרים ששמה נגזר מהעיר הקדומה אנגורה, שהצטיינה בצמר משובח זה.

אחרים טוענים שמקור השם נגזר מהמילה עוגן, שגילה המלך הפריגי מידאס, או אולי צודקים הגורסים שהמקור הינו פרסי, ונגזר מהמילה הפרסית “ענבים”, הגדלים סביב העיר.

אנקרה היא עיר מודרנית ותוססת, היא מרכז הממשל, עיר אוניברסיטאות, יש בה חיי תרבות עשירים וחנויות מודרניות, לצד מבנים שמורים ומשופצים, ומוזיאונים מעניינים.

באנקרה, כמו בכל עיר ועיירה ברחבי תורכיה, פסלים רבים של אתא תורכ. לכל פסל יש מסר, על כל פסל פסוק או משפט שאמר.

היסטוריה של העיר

עד לשנות ה-20 של המאה העשרים לא היתה לאנקרה חשיבות מרכזית, ובעיר חיו כ-30,000 תושבים.

בשנים 1919 – 1923 היתה אנקרה מוקד למלחמות, בתחילה נגד העות’מאנים, ובהמשך נגד היוונים, שרבים מהם חיו בעיר.

כמו דוד המלך, שפעולתו הראשונה לביסוס שלטונו היה לבחור בעיר בירה חדשה בירושלים (במקום יבוס וחברון בה הומלך), וכמו שליטים רבים לאורך ההיסטוריה, קבע אתא תורכ את עיר הבירה רחוק מהבירה הקודמת איסטנבול.

הסיבות לכך שונות: להתרחק מבירת הסולטאנים, להתרחק מההשפעה הדתית, וליצור קשר בין האימפריה החיתית, שערש לידתה ברמת אנטוליה, לבין התורכים, תיאוריה שהוא טיפח בעזרת היסטוריונים.

מרגע שהוכרז על אנקרה כעיר הבירה באוקטובר 1923, היא החלה להתפתח כעיר מודרנית ו”אירופית”: מומחים לפיתוח אורבני הגיעו לעיר ממקומות שונים בעולם, נבנו שדרות, גנים, חורשות, ושכונות מודרניות, והיום מתקרבת אוכלוסייתה ל-6 מליון נפש

Back to top button