ויטנברג גרמניה
ויטנברג היא עיר בפרוסיה הסקסונית על נהר האלבה, נוסדה ב-1170, והוזכרה בתעודות כבר במאה ה-12. היא מפורסמת כעירו של מרטין לותר אבי הנצרות הפרוטסטנטית, ואף נקראת לותרשטאט (Lutherstadt), וזכתה בשל כך להיכלל ברשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק”ו. האוניברסיטה המקומית נוסדה ב-1502, ומרתין לותר לימד בה, תחילה פילוסופיה ולאחר מכן תיאולוגיה. העיר העתיקה, הימי-בינימית, היתה מוקפת חומה, כיום את מקום החומה תופס פארק נאה.
סיור בעיר
הסיור בעיר העתיקה הינו פשוט, האתרים מרוכזים ברחוב האורך, שבאמצעיתו כיכר השוק. בין האתרים אפשר לראות את כנסיית העיר, כנסיית המצודה, וביתו של לותר. בדרך לכיכר העיר נפגוש בתים מסוגננים ושמורים. על חלקם שלטים המציינים מי התגורר בבניין, וקשתות מקושטות המובילות לחצרות פנימיות. בכיכר השוק, כמו בכל ערי ימי הביניים, מצויים האתרים הציבוריים, ביניהם בית העיריה, שנבנה בין השנים 1570 – 1573 בסגנון רנסנסי.
ברחובות אפשר למצוא את שני הפסלים, האחד של מרטין לותר והשני של פיליפ מלאנשטון שהיה יד ימינו. שניהם הוקמו במאה ה-19. במקום זה גם הונחה על המדרכה אנדרטה נוגעת ללב לזכר השואה, העשויה מלוח ברונזה והנושאת את הכיתוב “ממעמקים קראתיך ה'”.
אטרקציות מומלצות בויטנברג
מעבר למשה שציינו יש כמה אתרי חובה בעיר שכדאי לכם להכיר בטיול בעיר, להלן הרשימה המלאה:
הבית של לוקאס קראנך
Lucas Cranach – ביקור בחצר ימיביניימית עתיקה, הנמצאת בסמוך לכיכר העיר, מאפשר הצצה באורח החיים המקומי שהיה נהוג במאות 15 – 16. הבתים ציוריים, מטים לנפול, סובבים סביב חצר קטורה ומרוצפת, אשר במרכזה בור מים. בפינה הצפונית של החצר ניצב ביתו של לוקאס גראנאך האב, צייר גרמני מימי הרנסאנס הגרמני.
כאן התגורר, וכאן גם עבד ויצר. גראנאך החזיק גם בית דפוס קטן לביצוע עבודותיו (תחריטים שונים), והיה האיש אשר נרתם לעטר את הכרוזים שהפיץ מרטין לותר. ביקור במקום מאפשר לעקוב אחר מכבש הדפוס הישן, רפליקות שונות של עלונים עתיקים שהופצו על ידי מרטין לותר להשמצת הכנסיה הקתולית, וכתבי קודש.
בבית הדפוס המקומי הדפיסו גראנאך ולותר מעל מיליון עותקים של ספרי התנ”ך, המתורגמים לשפות וולגאריות (עממיות). כאן גם הודפס המסמך המפורסם – 95 התיזות – אשר קודם לכן ננעץ בדלת כנסיית הארמון על ידי לותר ב-31 באוקטובר 1517.
הכניסה חופשית.
כיכר העיר ויטנברג
Marktplatz – כיכר רחבה וקטורה המהווה את מרכז העיר. הכיכר מעוצבת בסגנון ימיביניימי מובהק. בצידה הדרומי ניצב בית העירייה הישן, המשמש כיום כמוזיאון לאמנות מתחלפת. בחזית המבנה ניצבים שני פסלים. השמאלי, פסלו של פיליפ מלאנכתון (Philipp Melanchthon), עוזרו וידידו הקרוב של מרטין לותר, אשר היה בלשן ועזר ללותר לתרגם את התנ”ך לשפות וולגאריות (עממיות). עד ימיו היה התנ”ך כתוב רק בלטינית, שהיתה המוכרת רק לאנשי קודש קתוליים. הפסל מימין הוא דמותו של מרטין לותר, אוחז בידיו את כתבי הקודש ונאמן למשנתו – “נאמין רק בספרי הקודש”.
כנסיית העיר
Stadtkirche – הכנסיה העתיקה שבהמשך הפכה לכנסיה הרפורמית הראשונה בעיר, נקראת על שם מרים הקדושה. החלק המזרחי נבנה כבר ב-1280, ועם השנים עברה שינויים ותוספות. אותנו כנסיה זו מעניינת במיוחד, שכן הגטו היהודי היה בסמוך אליה. חיי היהודים בתקופתו של לותר היו חיי מרורים, לותר עצמו הוציא ספר “על היהודים והשקרים שלהם”, ספר אנטישמי, ששימש מאות שנים אחר כך את הנאצים. בחלק העתיק של הכנסיה, בצד הדרום-מערבי, אם נרים ראשנו, נבחין בתבליט של “חזירת היהודים”, המתאר יהודים גוחנים מתחת לגוף החזירה, כשאחד מהם מרים את רגלה ובודק את החלק האחורי שלה. על התבליט רשום “שם המפורש” ומעליו כיתוב נוסף – “רביני”. חזירת היהודים הפך לכינוי לתבליטים אנטישמיים שנוצרו בימי הביניים בגרמניה, בעיקר בכנסיות, ומשם התפשטו לארצות אירופה האחרות.
הבית של לותר
Lutherhalle – בקצה המזרחי של הרחוב הראשי נמצאת האוניברסיטה המפורסמת ובה גם הבית בו גר לותר בראשית דרכו בעיר. הבית היה שייך למנזר האגוסטיני, ולותר גר בחדרון המיועד לנזירים. בהמשך קיבל לותר את הבית כולו, וגר שם עם משפחתו עד יום מותו. היום הבית משמש מוזיאון להיסטוריה של הרפורמציה (Reformationsgeschichtliches Museum).
- שעות פתיחה
- ימים ג’ – א’. 1 באפריל – 30 בספטמבר: 09:00 – 18:00, 1 באוקטובר – 31 במרץ: 10:00 – 17:00.
- כתובת
- Collegienstr. 54
כנסיית המצודה – LucasSchlosskirche
כנסיית המצודה וכל הקדושים נבנתה בסוף המאה ה-15 ותחילת ה-16. כבר בשנת 1507 החלה לשמש ככנסיית האוניברסיטה. פנים הכנסיה עשיר באוספים דתיים ומזכרות יקרות ערך. הדלת הצדדית עשויה ברונזה, ועליה כתובים “95 העיקרים” שכתב לותר בשנת 1517, בהיותו בן 31. זו הרשימה שהציתה את הפולמוס שהוליד את הרפורמציה לנצרות. הדלת המקורית העשויה עץ נשרפה, ודלת זו הינה העתק. הכנסיה נשרפה במהלך מלחמת שבע השנים, נבנתה מחדש בשנת 1892 והוקדשה לכבוד הכנסיה הפרוטסטנטית.
מלונות ולינה בויטנברג
במקום יש שלל מקומות לינה מעולים, מלונות בוטיק קטנים וניתן לבלות שמה לילה או 2.
הבאנו לכם כמה דילים שווים עם מסננים מיוחדים דרך בוקינג בקישור המצורף:
Booking.com