קרופה סלובניה
תוכן עניינים
קרופה
קרופה (kropa) היא אחת הערים העתיקות ביותר בסלובניה אינה אלא כפר קטנטן (כ-880 תושבים) שכולו מעין מוזיאון. הכפר נמצא בסמוך לרדובליצה, “עיר הברזל”, בעמק צר לאורך הנהר קרפריצה (Kroparica), הזורם במהירות מההר שופע מרבצי הברזל וחוצה את הכפר.
נוצר במקום אזור בו מי הפלג רותחים. כאן בחרו אדוני המקום להקים ישוב נפחים הנושא את שם התופעה, ואכן, פירוש השם קרופה הוא “מים רותחים”.
החל מהמאה ה-13 החלו תושבי הכפר לכרות ברזל, להתיכו ולעבדו ל-127 סוגים שונים של מסמרים ויתדות, שיוצאו לכל רחבי האימפריה האוסטרית, ואף שימשו את ונציה, אשר בנתה את בתיה על כלונסאות עץ.
במאה ה-15 קיבל היישוב מעמד אוטונומי, שנמשך עד סוף המאה ה-18. אחד הדברים יוצאי הדופן בקרופה הוא שעשירי העיר, בעלי בתי היציקה, חיו יחד עם הנפחים האריסים. קרופה סיפקה את המסמרים לכל צרכי האימפריה ההבסבורגית, החל ממסמרים לנעליים וכלה במסמרים לבניית גשרים ולצרכי הצבא.
בעקבות המהפכה התעשייתית החל הכפר לאבד את חשיבותו כמרכז יצור למסמרים. כיום הוא עדיין משמר ומייצר מוצרי ברזל דקורטיביים בזכותו של האמן המקומי יוז’ה ברטונצלי שהחל לפתח בכפר באמצע המאה ה-20 אמנות שימושית מברזל: סורגים, פמוטים, פסלים, אהילים למנורות ועוד.
סיור בעיר
הליכה לאורך הרחוב הראשי נותנת תחושה של הליכה במוזיאון תחת כיפת השמיים: פלג זורם, בתים עם פרחי הבוגנביליה ועיטורים, מקדש קטן, הכנסיה על ההר, תעלת המים שנוצרה כדי להפעיל את גלגל המים, סמטה צרה עם אבנים עתיקות, ופה ושם אנשי המקום המשוטטים, שחלקם נצר לנפחים האריסים.
אטרקציות מרכזיות בקרופה
בעיר יש כמה אתרי חובה ששווה להכיר והם:
כנסיית ליאונרד הקדוש – מעל בתי הכפר נבנתה לקראת סוף המאה ה-15 הכנסיה עם מגדל הפעמון מכוסה בגג רעפים. פנים הכנסיה שוקם ושופץ על ידי אמנים סלובניים.
מוזיאון הנפחים – המוזיאון נמצא בבניין מרשים שהיה ביתו של בעלי הנפחיה. במוזיאון מוצגות תעודות, מסמרים בגדלים שונים שיוצרו בקרופה מודולים מיוחדים ועוד.
מפעל UKO לפרזול אמנותי – המעבר לפירזול תעשייתי הביא בעקבותיו משבר כלכלי. לצד התעשיה המתפתחת הוקם ב-1956 המפעל, המתמחה בעבודות אומנות הן לצרכים ביתיים.והם תעשייתים עם שלל סיורים מעולים.
צילום תמונת המקום: Lorenzo Leonardo Magnis