גשר קארל – מידע למטייל בגשר המיוחד שאתם חייבים להכיר!
גשר קארל בפראג
גשר קארל (Karlov Most) הוא אטרקציה חשובה ומעניינת בעיר.
המקום פועל כמדרחוב הומה אדם. אמנים ויוצרים מציגים לאורכו, זמרים ולהקות קצב שרים ומנגנים, ציירים מציירים דיוקנאות, רוכלים מציעים מרכולתם, וסתם אנשים החוצים את הגשר כדי להגיע לצידו השני.
הנוף הנשקף מהגשר מרהיב ביופיו: מראה הנהר וולטבה והגשרים הנוספים, כשאוניות שטות ועוברות מתחת לגשרים, צריחיה ומגדליה הרבים של פראג ניבטים מכל עבר, המצודה ברקע, והבתים העשירים בסגנונות האדריכלות.
מומלץ לבקר בגשר בשעות היום, בשעת השקיעה ובשעות הערב והלילה. בכל זמן המראה ממנו שונה ומיוחד.
בשעת השקיעה והערב, ניתן לחזות בהשתקפות ובאורות המרצדים על המים, הבתים והמבנים המחודדים המאירים על רקע השמים, נראים כלקוחים מתוך ספרי אגדות.
היסטוריה
גשר קארל נבנה במקום גשר יהודית, שנהרס בשטפונות בשנת 1342, ונדרש לו תחליף שיקשר בין חלקי העיר. אורכו 515 מטרים, רוחבו כ-10 מטרים והוא נתמך על 16 קשתות. בנייתו נמשכה כחמישים שנה, והושלמה בתקופת ואצלב הרביעי, בנו של קארל.
עד המאה ה-19, גשר זה היה אמצעי היחיד שחיבר בין שתי גדותיו של הנהר, מהעיר העתיקה (Stare Mesto) ל”רובע הקטן” (Mala strana). הוא נקרא על שמו של קארל הרביעי, שנעזר באסטרולוגים ובמומחים כדי למצוא את הרגע המתאים לבניית גשר חדש, יציב ואיתן, שיעמוד במפגעי הזמן והשטפונות.
החישוב הוביל לתאריך 9 ביולי 1357 בשעה 5:31 (היוצר את הפאלינדרום 1357-9-7-531), וזהו הרגע שבו הונחה אבן הפינה לגשר.
גשר קארל סבל במהלך השנים משטפונות והצפות כשהנהר עלה על גדותיו וגרם לנזקים בו. למרות חוזקו, חלק מהעמודים קרסו והקשתות לא שרדו את המפגעים. באחת ההצפות נפגעו המגדלים, אך לאחר כל נזק שנגרם לגשר, הוא שופץ.
עד לשנת 1815 גבו אגרה מהתושבים לשיפוצו. בשנת 1890, פקד את המקום שטפון גדול שסחף מהגשר לוחות וקורות עץ, שלוש קשתות קרסו, שני עמודים התמוטטו ושני פסלים נסחפו אל הנהר.
השיטפון האחרון היה בשנת 2002 ושוב הגשר שופץ. השיפוץ העיקרי הסתיים בשנת 2007, אך עדיין ממשיכים לתחזקו.
סוד חוזקו של הגשר קשור באגדה המספרת על ערבוב ביצים במלט בניית הגשר, שיצר חומר באיכות חזקה ועמידה לאורך שנים. הגשר עוצב מחדש בידי האדריכל פטר פרלר בסגנון גותי, ואת עבודות הבניה ניהל יאן אוטי.
פסלים בגשר קארל
משני צידי הגשר מוצגים 30 פסלים, רובם בסגנון הבארוק, הנראים משתלבים נפלא עם הסגנון הגותי של הגשר עצמו. רוב הפסלים הם העתקים, הפסלים המקוריים נמצאים במבנה לפידריום, השייך למוזיאון הלאומי של פראג. הפסלים המקוריים נוצרו ברובם במאות 17 – 18, ונושא הפסלים עוסק בעיקר בדמויות פטרונים ובקדושים שהיו נערצים על תושבי העיר.
הפסלים הבולטים על הגשר: פסלו של ואצלב הקדוש; פסלם של קבוצת קדושים העסוקים באיסוף תרומות שישמשו לשחרור אסירים נוצרים, כשמעליהם ניצב שומר הידוע כ”התורכי מגשר פראג”, המשדר כוח ועוצמה, ומחזיק בידו שוט וחמוש בחרב (אחד מתשעה פסלים על הגשר שעוצבו בידי פרדיננד מכסמיליאן ברוקהוף); פסלו של ויטוס הקדוש, שעל שמו נקראת הכנסיה במצודה;
הפסל של הקדושה לוטגרד, נזירה עיוורת שנגעה בפצעי הצליבה של ישו לאחר צליבתו; פסל ניקולאס מטולטינו; פסל הקדושים של ברוקהוף, המתאר את הקדושים וינסנט פרד ופרוקופיו, כשמתחתם דמות הרב המופתע ומזועזע להצלחתו של וינסנט הקדוש בהעברת היהודים לנצרות;
פסל המבריק מנגיעות אנשים המאמינים שהוא מביא מזל, הוא פסלו של הקדוש יאן נפומוק, המעוטר בכוכבים.
משנת 1683, הקדוש היה כומר בחצרו של ואצלב הרביעי, שנענש על ידי המלך, נקשר בשרשראות והושלך לנהר, אך גופתו נמצאה שלמה מעל המים, ובכך הפך לקדוש. מתחת לפסל יש שני תבליטים, שאחד מתאר את השלכתו של הקדוש נפומוק אל הנהר בידי ואצלב.
הפסל בקצה הגשר, העתיק ביותר על הגשר, הוא של ישו התלוי על הצלב.
הצלב עשוי מעץ מהמאה ה-14 ומעוטר בכתובת עברית מעליו: “קדוש, קדוש, קדוש ה’ צבאות” (ישעיהו ו’, ג’), המעוצב באותיות עברית בזהב. אותיות הזהב נגבו כקנס מיהודי שהואשם בחילול פסלו של ישו הניצב על הגשר.
בירידה מהגשר, ניצב פסלו של קארל הרביעי, שעל שמו נקרא הגשר.
חשוב לציין את שני המגדלים הנמצאים בקצה הגשר. המגדל הגבוה הוא חיקוי של המגדל הנמצא בקצה השני ונבנה בשנת 1464, והמבנה הנמוך יותר הוא שריד מגשר יהודית הרומנסקי.
גשר קארל תמונות
צירפנו לכם כמה תמונות של גשר קארל מזוויות שונות ומיוחדות.